Skidläger i Margits spår - träning inför Vasaloppet

Skidläger i Margits spår - träning inför Vasaloppet
19 - 22 januari

XC Mora arrangerar tillsammans med First Camp Moraparken en träningsweekend med fokus på träning och inspiration inför Vasaloppet i linje med initiativet #vasanförmargit som vill se fler kvinnor i Vasaloppet.

Margit Nordin

Margit Nordin åkte som första kvinna Vasaloppet 1923, vilket följdes av ett nästan 60 år långt förbud mot kvinnligt deltagande i Vasaloppet. Sedan 1981 är Vasaloppet öppet för alla vuxna men under Vasaloppsveckan utmärker sig fortfarande Vasaloppet som det lopp med lägst andel kvinnor (17% 2022).


Nästa år är det 100 år sen Margit Nordin körde sitt banbrytande lopp och till Vasaloppet 2023 vill vi verka för ännu fler kvinnor i Vasaloppsspåret som en hyllning till henne och alla andra som bidrar till att förändra och utmana normer.

”Jag tycker inte alls att jag gjort något märkvärdigt, men när nu folk säger, att mitt deltagande bidragit till tävlingens stora popularitet i år skall jag be att få säga, att man är dum, om man avstår från ett så tacksamt och billigt propagandamedel som kvinnors deltagande i tävlingen anses vara. Nej, nästa år måste vi bli många.”
Källa: Populär Historia


Hoppa till 7:19 för att se när Margit Nordin som första kvinnan i historian går i mål i Vasaloppet

"Nej, nästa år måste vi bli många!"

Om lägret
Vi vet att seedning såväl som möjligheten att träna på snö kan vara ett hinder för start i Vasaloppet och vill erbjuda möjligheten att kombinera en helg med teknikträning med att åka ett seedningsgrundande lopp i just Vasaloppsspåret till rabatterat pris. Moraloppet startar i Evertsberg och har mål i Mora och är alltså en möjlighet att ”testköra” nästan halva Vasaloppssträckan!


Lägret vänder sig till kvinnor som är sugna på att åka Vasaloppet och vill få inspiration, utveckla sin teknik och träna tillsammans med likasinnade i Vasaloppsspåret. Lägret arrangeras i samarbete med First Camp Moraparken som erbjuder förmånligt boende med helpension i mysiga fembäddsstugor nära Vasaloppsspåret.


Det blir en fullspäckad helg och vi hoppas att många tar chansen att hänga på! Max antal deltagare 20 personer, först till kvarn. Teknikträning kommer ske i helgrupp såväl som uppdelat i mindre grupper/par. Möjlighet finns även att boka till en privatlektion med Britta J. Norgren på fredag eftermiddag och på söndagen.Lägerupplägg: 

  • Längdskidåkning med teknikfokus i Vasaloppsspåret (1 pass torsdag, 2 pass fredag, tävling lördag, 1 pass söndag)
  • Filmning och individuell feedback
  • 30% rabatt på Moraloppet (seedningsgrundande inför Vasaloppet)
  • Möjlighet att lämna in skidor för vallning inför Moraloppet hos Johns sport till extra kostnad 
  • Exempel på styrkeövningar för längdskidåkare
  • Exempel på träningsupplägg fram till Vasaloppet
  • Inspirationsföreläsning med Britta Johansson Norgren fredag kväll
  • Trerätters ”after ski” lördag kväll
  • Boende i fembäddsstugor med helpension på Moraparken

Ledare

Lägret arrangeras av XC Mora som drivs av Fia Jobs och Adam Ekstedt. Vi brinner för skidåkning, både på rullskidor och på snö och har själva åkt Vasaloppet 14 respektive 11 gånger.


Fia har en 31:a plats som sin främsta placering och Adam en 205:e plats och vi startar 2023 i startled 3 respektive 1. Vi började båda åka längdskidor som vuxna och det ser vi som en av våra styrkor när det kommer till att lära ut skidteknik; vi minns hur det var att vara nybörjare och vad som fick ”poletten att trilla ner” för oss.


Vi kommer från Skåne men flyttade till Mora för 8 år sen för att gå på Skidlinjen på Mora Folkhögskola och driver idag XC Mora som har veckoträningar året runt på rullskidor och längdskidor, håller nybörjarkurser och teknik-lektioner, arrangerar träningsläger mm.

Britta Johansson Norgren

Vi är jätteglada att kunna bjuda in till en föreläsning med den flerfaldiga Vasaloppsvinnaren och en av de bästa långloppsåkarna genom tiderna; Britta Johansson Norgren på Moraparken på fredagskvällen som lite extra pepp inför lördagens tävling. Britta kommer bland annat berätta om sin karriär, hur och varför hon började jobba med mental träning och samarbetet med Stig Wiklund. Hon kommer också dela med sig av några av de mentala övningar hon använt sig av.

Pris:
Bor du i Moratrakten och är intresserad av att vara med på teknikträningen?
Vi har platser kvar, kontakta oss för mer info!

Pris inklusive boende i 4-5 bäddsstugor på First Camp Moraparken med helpension torsdag middag till söndag frukost: 4450 kr


OBS. Anmälan till Moraloppet och busstransport till start görs av deltagarna själva och ingår inte i lägerkostnaden. Rabattkod på 30% skickas ut efter anmälan till lägret.


Kostnaden för lägret går att ta på friskvårdsbidrag!

Bokningsvilkor:

För att bokningen ska vara giltig betalas 2225 kr in på Bankgiro 50809516.

Ange namn på deltagare och datum för läger som meddelande.

Resterande belopp betalas in senast 14 dagar innan lägerstart.


Avbokningsvilkor:

Vid avbokning pga sjukdom betalas lägeravgiften minus anmälningsavgiften tillbaka.


Snögaranti:
Skulle lägret bli inställt pga snöbrist betalas hela lägeravgiften tillbaka.


OBS! Max antal deltagare: 20 st

Anmälningsformulär

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Preliminärt schema


Torsdag 19/1
13:00
: Presentation/introduktion av ledare och deltagare. Teknikpass intro - stakning, diagonalåkning och frånskjut, balans och teknikfokus
17:00: Genomgång av olika typer av skidutrustning

17:30: Exempel på olika träningsupplägg fram till Vasaloppet

20:00: Styrketräning för skidåkare i teori och praktik, exempel på övningar och olika typer av upplägg 


Fredag 20/1

09:00: Teknikpass fortsättning: teknikträning i Vasaloppspåret, utförskörning, test av delar av tävlingsbanan
13:00: Teknik i mindre grupper med inriktning utifrån egna behov och önskemål (exempelvis mer fokus på stakning, diagonal, utförsåkning etc.) Möjligt att bli filmad. Även möjligt att boka privatlektion till extra kostnad med Britta J. Norgren under fredag eftermiddag. (För priser och anmälan se www.brittanorgren.se)

Fredag em: Möjligt att lämna skidor för vallning hos Johns Sport till extra kostnad 
19:00: Föreläsning Britta J. Norgren på Moraparken


Lördag 21/1
Möjligt att åk Moraloppet till rabatterat pris* (eller fri egen träning)

18:00: After ski med trerätters middag på Moraparken


Söndag 22/1
9:00
Teknikpass avslutning: fokus stakning och lekar/balans-träning, möjligt att boka privatlektion med Britta J. Norgren under dagen. (För priser och anmälan se www.brittanorgren.se)
Lägret avslutas ca. 11:30 på söndagen.


 *OBS. Deltagare anmäler sig själv till Moraloppet  och bussresa till starten, rabattkod 30% fås vid anmälan till lägret.